Hoe werkt foto focus stacking?

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Focus stacking is een techniek waarmee je door het samenvoegen van meerdere foto's een groter scherptegebied krijgt. Focusstacking wordt vaak gebruikt bij macrofotografie en landschapsfotografie. Je doet dit door meerdere opnames met verschillende scherpstelgebieden vanuit hetzelfde standpunt te maken en die met software samen te voegen. Hier leggen we je uit wat je nodig hebt en hoe je focus stacking zelf kunt toepassen!

 
 

Wat is focus stacking?

Focus stacking gebruik je om de scherptediepte in je foto te vergroten. Dit doe je door meerdere foto’s met een ander scherpgestelgebied samen te voegen in bijvoorbeeld Adobe Photoshop. Het is letterlijk millimeterwerk! De instellingen van je camera wijzigen niet, alleen het scherpstelpunt of de positie van de camera tenopzichte van het onderwerp. De gemaakte foto’s voeg je achteraf met software samen tot één perfect scherpe foto.

Hoe werkt focus stacking? - 1

Waarom gebruik je focus stacking?

Focus stacking gebruik je dus om een groter gebied in je foto scherp te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld bij macrofotografie, maar ook bij landschapsfotografie.

macrofotografie

Bij macrofotografie werk je het liefst met een open diafragma (een laag f-getal) zodat de aandacht naar het onderwerp gaat in plaats van naar de achtergrond. Toch wil je de meest belangrijke elementen van je onderwerp scherp hebben. Dit lukt met een open diafragma vaak niet. Je kan je diafragma wat kleiner maken, maar dan wordt de achtergrond ook minder wazig. Om toch een goed scherptegebied te krijgen kun je gebruik maken van focusstacking.

landschapsfotografie

Bij landschapsfotografie gebruik je focus stacking om zowel de voorgrond als de achtergrond scherp in beeld te krijgen. Dit kun je doen met een kleiner diafragma, maar dat is soms nog niet genoeg omdat de afstand van de voorgrond tot de achtergrond heel erg groot is. Met focusstacking voeg je twee of meer foto's samen het om onderwerp in de voorgrond én de achtergrond scherp te krijgen.

Wat heb je nodig?

Voor focus stacking heb je niet zoveel nodig. Het kan met elke camera die handmatig kan scherpstellen.

  • Een statief
  • Een draadontspanner of draadloze camera afstandsbediening.
  • Voor macrofotografie eventueel een macro focussing rail’. Deze bevestig je op je statiefkop en je camera zet je op de rail. Na het maken van een foto, verplaats je het standpunt van de camera heel precies naar voren door de rail te verstellen.
  • Software zoals Adobe Photoshop. Met behulp van deze software kun je alle foto’s bewerken en samenvoegen.

Zo maak je de foto's voor een focus stack

Volg het onderstaande stappenplan met het fotograferen:

  • Zet je camera (en de rail) op je statief en bepaal de compositie
  • Gebruik de M-stand en kies de juiste sluitertijd, diafragma en iso
  • Zet de automatische scherpstelling uit
  • Stel handmatig scherp op het voorste punt van je onderwerp en maak de eerste foto
  • Verleg de focus handmatig een klein stukje verder naar achteren door voorzichtig aan de scherpstelring te draaien óf zet de camera iets verder naar voren met behulp van de macro focussing rail
  • Ga door met het maken van foto’s en het verleggen van het scherpstelpunt totdat je op het laatste stukje van het onderwerp bent waar jij de scherpte op wilt leggen. Bij landschapsfotografie heb je aan een paar foto's genoeg, bij macrofotografie heb je vaak tientallen of zelfs honderd foto's nodig.

De foto's samenvoegen in Adobe Photoshop

Nu je meerdere foto's met verschillende scherptegebieden hebt gemaakt kun je ze samenvoegen in Adobe Photoshop.

  1. Ga in Adobe Photoshop naar Bestand - Scripts - Bestanden laden naar stapel
  2. Selecteer de foto's die je gemaakt hebt en klik op OK
  3. Vink ‘Proberen om bronafbeeldingen automatisch uit te lijnen’ aan en klik op OK
  4. Selecteer alle lagen die net gestapeld zijn
  5. Ga naar Bestand - Lagen automatisch overvloeien
  6. Kies in het pop-up venster voor ‘Afbeeldingen stapelen’ en druk op OK

Photoshop maakt nu een nieuwe laag met de focus stack die je eventueel nog kan bewerken of opslaan als bestand. Hieronder alle stappen met screenshots uit Adobe Photoshop.

Fotograferen in RAW of JPEG?

Focus stacken kan met RAW foto's, maar ook met JPEG foto's. Bij RAW heb je achteraf veel meer mogelijkheden qua bewerken, maar zijn de bestanden ook een stuk groter. Dit kan voor sommige computers problemen geven wanneer je alle foto’s wilt samenvoegen. Heb je in RAW foto’s gemaakt, maar heeft je computer er moeite mee? Bewerk de foto’s dan eerst naar smaak, exporteer ze als JPEG en voeg vervolgens de JPEG-bestanden samen tot één foto. Op die manier gaat het ook een stuk sneller.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!fotovideo

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden