Sterke foto compositie

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Jouw hele beeld hangt uiteindelijk van jouw compositie af. Een goede en sterke compositie leidt het oog van de kijker door jouw foto. Binnen de fotografie zijn enkele ‘’vaste’’ regels die worden toegepast om een beeld zo goed mogelijk op te bouwen. Uiteindelijk zijn de regels er om er vanaf te wijken, maar ze zijn zeker goed om te weten!

Regel van derden

Elk beeld is te verdelen in een soort van boter-kaas en eieren rooster. Je houdt dus vierpunten over in je foto waar deze lijnen zich kruizen. De regel van derden wil zeggen dat je deze punten gebruikt om je onderwerp neer te zetten. De theorie er achter is dat deze punten makkelijk te vinden zijn door het oog van jouw kijker en dat het oog daar sneller geneigd is naar toe te gaan. Hier kan je dus goed op inspelen door op een van de punten je onderwerp te plaatsen. Tevens kan je met de regel van derden je horizon goed bepalen. Door het boter-kaas en eieren rooster ontstaan twee horizontale lijnen, gebruik deze als referentie voor het plaatsen van je horizon. Een horizon die in het midden van de foto zit spreekt minder snel aan dan een horizon die op een 1/3 derde van de foto zit. (Tenzij je natuurlijk een mooi beeld hebt met weerspiegeling of symmetrie). Alle volgende tips betreft compositie ga allemaal van de regel van derden uit.

 

Kijklijnen

Zoals eerder gezegd gaat het bij een sterke compositie vooral om het leiden van je kijker door de foto. Een van de makkelijkste manieren om dit te doen is door kijklijnen te gebruiken. Dit wil zeggen, lijnen die door de foto lopen die de kijker kan volgen. Dit kunnen zichtbare lijnen zijn of onzichtbare lijnen. 

Zichtbare kijklijnen

Een heel makkelijk voorbeeld van zichtbare kijklijnen is een foto waar een weg op staat. Deze weg werkt automatisch als kijklijn, je oog volgt dit automatisch om te weten waar het naar toe leidt. Dit kan je heel mooi gebruiken om je kijker naar je onderwerp te leiden, en deze staat natuurlijk om een van de vier punten uit de regel van derden. Buiten wegen zijn er heel veel onderwerpen die als zichtbare kijklijn kunnen werken in jouw foto.   

Onzichtbare kijklijnen

Onzichtbare kijklijnen zijn de lijnen die je niet ziet maar waar van je weet dat ze er wel zijn. Denk bijvoorbeeld aan twee mensen die elkaar aankijken. Je oog gaat bij het zien van deze twee personen automatisch van de een naar de ander. Hierdoor creëer je een kijklijn die jouw kijker op een hele natuurlijke manier door de foto laat kijken. Mensen in jouw foto creëren de makkelijkste en meest natuurlijke kijklijnen. Probeer hier goed op te letten tijdens het maken van jouw foto. Laat je personen op je de punten van de regel van derden staan en speel met de kijklijnen die zij voor je maken. 

Kleur/licht

Buiten de regel van derden en de kijklijnen zijn kleur en licht een belangrijk element in het maken van een sterke compositie. Door de regel van derden weten we waar het oog van onze kijker automatisch naar toe wordt geleid. Op deze punten zetten wij ons onderwerp en zo weten we zeker dat de kijker deze ziet. Het oog van de kijker wordt ook automatisch getrokken naar het lichtste punt in de foto, dit kan daadwerkelijk het licht zijn maar dit kan ook de felste kleur in de foto zijn. Hier kan je dus goed mee spelen om jouw kijker gelijk naar het onderwerp van de foto te leiden. Een felle gele regenjas springt op een regenachtige dag gelijk naar voren en jouw kijker zal daar dan ook een tijd bij stil staan voordat hij/zij de rest van de foto gaat ontdekken. 

Houdt dus bij het fotograferen altijd rekening met, ‘’wat wil ik laten zien?’’ en ’’wat gaat mijn kijker zien?’’ Pas hier je compositie op aan en jouw foto’s zullen nog sprekender worden! 

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!fotovideo

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden